Reklama
Wysokiej jakości narzędzia ogrodnicze łódź sklep
paintball Wrocław
A A A

Czernica,Grzywienka,Mandarynka

jest upierzona mniej barwnie, choć i jej ubarwie­nie zwraca uwagę. Samiec jest czarny, ale boki i spód ciała ma białe. U obu płci na karku znajduje się niewielki czubek przechodzący w upie­rzenie, wyraźniej widoczny u samca niż u samicy. Samica czernicy jest brązowa, ma jasny brzuch i zwykle jasną plamę u nasady dzioba. W lo­cie widoczna jest biała pręga, ciągnąca się przez całe skrzy­dło. Czernica zamieszkuje północną część Europy i Azji, z wyjątkiem północnych części tundry. W końcu ubiegłego stulecia zaczęła rozprzestrze­niać się w Europie środkowej i obecnie jest znanym mieszkańcem zarośniętych, płytkich wód. Na gniaz­do wybiera miejsce wśród trzcin, podobnie jak głowienka. Składa 6-10 zielonkawych jaj. Szczegół­nie chętnie gnieździ się w koloniach mew i rybitw morskich. W miejscach gdzie jest dużo pokarmu roślinnego i zwierzęcego gromadzą się często całe stada kaczek nurkujących różnych gatunków [219], przy czym dwa ostatnio opisane gatunki można często spotkać obok siebie.Grzywienka jest przed­stawicielem świata ptaków Australii. Głowa samca jest czarna, gardło i piersi białawe z brązowymi plamkami, reszta tułowia szara, a brzuch czarny. Upierzenie samicy jest brązowe z ciemnymi plam­kami. Po bokach głowy ciągną się ciemne i jasne paski. Gnieździ się w okolicach lesistych w pobliżu rzek, zwykle w trawie, podobnie jak gęsi.należy do szczególnie strojnych kaczek. Jest ona wprawdzie niewielkich rozmiarów, ale jej upierzenie stanowi prawdziwy klejnot wśród ptaków. Boki głowy są białawe, wierzch głowy i ciemię metalicznie zielo­ne, a piersi różowofloletowe. Szczególnie zwracają jednak uwagę rude barkówki, których środkowa chorągiewka jest rozszerzona i zagięta ku górze. Ubarwienie samicy jest brązowawe, z wierzchu szare. Przez oczy ciągnie się biała pręga. Ojczyzną tego pięknego ptaka jest Daleki Wschód - dorzecze Amuru, wyspy Japonii i Taiwan. Jest on bardzo płochliwy i trzyma się w gąszczu nadbrzeżnej roślin­ności zbiorników wodnych lub w rozgałęzieniach drzew, gdzie kręci się niezmordowanie. Pod względem barwności z mandarynką może iść w zawody karolinka (Aix sponsa) [220, VIII], której głowę ozdabia krótki czubek. Zielono połyskująca głowa kaczora ozdobiona jest białym rysunkiem, jej boki i szyja są purpurowo-zielone, z niebieska­wym połyskiem. Samica podobna jest do manda­rynki. Karolinka jest mieszkańcem Ameryki Pół­nocnej, gdzie należy do ptaków leśnych. Gnieździ się nad jeziorami słodkimi i wodami płynącymi. Dziwonos wyróżnia się posiadaniem tępego guza na zgięciu skrzydła. Samiec ma oprócz tego mięsisty wyrostek u nasady dzioba. Ubarwienie u obu płci jest niemal iden­tyczne. Głowa i szyja są białe z gęstym ciemnym nakrapianiem. Czarny grzbiet, skrzydła i ogon połyskują zielonkawofioletowo. Spód ciała jest biały, boki szare lub brązowawe. Zamieszkuje tropikalne rejony Starego Świata i Ameryki Po­łudniowej. Gnieździ się w dziuplach. Pokarm zdo­bywa w dzień, na noc gromadzi się stadami w ko­ronach drzew.